Előrejelzések
-------------------------------------

A 2002-es előrejelzések
A 2001-es előrejelzések
A 2000-es előrejelzések
Az 1998-99-es előrejelzések
Hol kellene a meteorokat látnunk az égen?

Leonidák 2003 - előzetes

Habár a nagy meteorviharoknak már vége, a Leonidák meteorraj még nem csendesedett le. Az idén kisebb lesz az aktivitás, mint amit az elmúlt években megszokhattunk, de még így is eléri egy augusztusi Perseida maximum nagyságát. 2003-ban a csillagászok 2 kisebb kitörést várnak a rajtól (egyes kutatók szerint 3 lesz). Az első november 13-án lesz 17:17 UT-kor (minden időadathoz 1 órát hozzá kell adni, hogy megkapjuk a magyar helyi időt) lesz. Ez legjobban Ausztráliából és Kelet-Ázsiából lesz megfigyelhető. A várható nagysága 100-120 meteor óránként. A meteorok a Tempel-Tuttle üstökösből 1499-ben kidobott anyagból származnak.

A második maximum november 19-én várható. Ez két részből fog állni. Az első csúcs 05:25 UT-kor, a második 07:28 UT-kor lesz. Mindkét alkalommal 400 darab feletti meteor jelentkezését várják óránként, de elképzelhető, hogy alacsonyabb lesz (néhány kutató 30 darab/óra értéket jósol). Ezt a két maximumot legjobban Nyugat-Európából és Afrika nyugati partvidékéről közvetlenül hajnal előtt lehet megfigyelni, valamint az Egyesült Államok keleti partjáról nemsokkal éjfél után. A meteorok az 1533-as visszatéréskor kilökődött anyagból származnak.

A harmadik maximum november 23-ára várható. A valószínű időpont 02:56 UT. Ez egy igen kicsi maximum lesz, mindösze 10 meteort várnak óránként. Ez a szokásos évenkénti nagyságnak felel meg, csakhogy erre az időpontra a Leonidák már le szoktak csendesedni. A legjobb megfigyelési hely Közép-Kelet és Nyugat-Európa közötti területen lesz (köztük hazánkban is). A meteorok egy nagyon régi, isz. 636-ban kilökődött anyagból származnak.

Az űreszközök leginkább 18/19-én éjszaka veszélyeztetettek. Ekkor a legrosszabb esetben kb. 0.11-0.84 Leonida meteor várható négyzetkilométerenként és óránként. Ez az érték kevesebb, mint a korábbi években volt. Összehasonlításképpen egy átlagos meteortevékenység sűrűsége (fluxusa) kevesebb, mint a 2003-as Leonidáké.

A Föld az első alkalommal (13-án) 393.000 km hosszon fogja átszelni a porsávot. A második találkozás (nov. 19-én) jóval rövidebb lesz. Mindössze 53.000 km-t teszünk meg a porfelhőben.


Aktivitás

November 13-ára kb 100 meteort várnak a tudósok óránként. Ez egy Perseida ill. Geminida aktivitásnak felel meg. November 19-re két eltérő vélemény alakult ki. Egyesek szerint rövid ideig 400 feletti darabszámot lehet majd látni (1 órára átszámítva), mások szerint (Esko Lyytinen) csak 30 meteor várható óránként. Jeremie Vaubaillon szerint kb. 100 vagy több meteorra számíthatnak a megfigyelők.

A megfigyelhetőség szempontjából jó hír, hogy a Hold nemigen fog zavarni, hiszen erősen csökkenő fázisban lesz. A rossz hír viszont az, hogy mindegyik tudós megegyezik abban, hogy a részecskék nagy része kicsi, és ezért főleg halvány rajtagokra lehet számítani.


A nappal és éjszaka határvonala a maximumkor, a ZHR becsült nagysága, valamint a Föld helyzete a porfelhőhöz képest
A baloldali földgömbön az éjszaka és nappal határvonala látható a november 19-i maximum idején. A felette lévő kis ábra a kelő Hold helyzetét mutatja a Leo csillagképhez és a Jupiterhez viszonyítva. A jobb oldali kis grafikon a várható ZHR nagyságát mutatja. A grafikon jobb széle a napfelkelte miatt van elvágva. A legalsó kis ábra a Föld pályáját mutatja, ahogy átvonul a porfelhőn.A várható ZHR profil november 19-én a két maximummal
A legtöbb meteort és a legjobb láthatóságot az ábrán Filament-ként jelzett porcsomó adja. Ez lesz a 19-i maximum első maximuma 05:25 UT-kor. Utána folyamatosan emelkedik az aktivitás, míg eléri a 07:28 UT-ra jelzett második maximumot. Ez a filament az évszázadok alatt összeállt több porcsomó egyvelege, amelyek együtt lökődtek ki, de egyenként nem felismerhetők.


A filament kb. 50 meteort ad óránként, tehát percenként 1-et. Jenniskens szerint ez közel Perseida aktivitást jelent, csak fényesebb meteorokkal. Jenniskens szerint a filament a "Tűzgömb raj".

A filament tevékenysége jelen volt minden évben. Legintenzívebb 1998-ban volt. Ekkor a részecskék tömege elérte vagy meghaladta a 100 grammot. Ez okozta a tűzgömb inváziót. Idén november 19-én 05:30 UT körül várható a filament maximuma, kb. 50 meteor óránkénti aránnyal. Mivel a filament szélesebb, mint egy egyedi porfelhő, így a megfigyelők november 17 és 20 között is számíthatnak fényesebb rajtagok jelentkezésére.

"Elképzelhető, hogy a filament aktivitása elhomályosítja az 1533-as poranyag aktivitását" - nyilatkozta Bill Cooke csillagász (Space Environments Group at NASA's Marshall Space Flight Center, Huntsville (Alabama))

Kettős maximumok voltak a korábbi években is, csak azzal a különbséggel, hogy akkor maximum 12 óra választotta el őket egymástól. Az idén 6 nap lesz a különbség a két maximum között (november 13 és 19).

A november 13-i maximum idején a Hold még elég fényes, alig múlt el telihold. Viszont egy érdekes esemény is lesz ekkor. A Hold ugyanúgy át fog menni az 1499-es porfelhőn, mint a Föld, méghozzá 11:15 UT-kor. 1999-ben és 2001-ben a Holdat észlelők többször láttak becsapódásokat a Hold sötét felén. Ez évben sajnos nehéz lesz a becsapódások rögzítése, mert a világos oldalt fogják érni a meteorok.

A harmadik maximummal véget ér a 2003-as Leonidák aktivitása. Ekkor a Föld két pornyomon fog áthaladni. November 22-én a 736-ban kilökődött anyaggal fogunk találkozni, november 23-án pedig a 636-ban elszabadult porcsomó okoz egy kis maximumot. Mindkettő kb. 10-es ZHR-nek fog megfelelni.

Gyarmati László

Az összeállítás az alábbi honlapok alapján készült:

http://www.aero.org/leonidstorm
http://www.imo.net
http://space.com
http://celestialdelights.info/ms/leonids2003.html
http://science.nasa.gov/headlines/y2003/10oct_doubleleonids.html
http://ssd.jpl.nasa.gov/leonids.html
http://sln.fi.edu/tfi/info/current/leonid.html
http://aio.arc.nasa.gov/~leonid/1998.html

Hol kellene a meteorokat látnunk az égen?


| A JELENSÉG HÁTTERE | ELŐREJELZÉSEK | MEGFIGYELŐKNEK |
| LEONIDA GALÉRIA | ÉLŐ KÖZVETÍTÉS | LEVELEZŐLISTA | VENDÉGKÖNYV | LINKGYŰJTEMÉNY |

Összeállította: Kereszturi Ákos, Gyarmati László, Nagy Zoltán A., Tepliczky István, Balaton László
© Copyright Magyar Csillagászati Egyesület 1999-2003.
webmaster@mcse.hu
Anyagaink forrásmegjelöléssel, változtatás nélkül átvehetőek!